Herb Album Polskialbum_polskiksiazka_album.europagodlo01godlo02
serwis_internetowy
Polska na skróty
kropkaCzytelnia
kropkaGiżycki Fotoplastykon
kropkaLaterna Magica
kropkaLektury Reportera
kropkaPolacy
kropkaPolska Do Zjedzenia
kropkaPolska Gospodarka
kropkaPolska Jurysdykcja
kropkaPolska Mimo Wszystko
kropkaPolska Mowa
kropkaPolska Na Wesoło
kropkaPolska Poezja
kropkaPolska Poligrafia
kropkaPolska Polityka
kropkaPolska Technika
kropkaPolski Plakat
kropkaPolskie Forum Obywatelskie
kropkaPolskie Herby
kropkaPolskie Impresje
kropkaPolskie Lasy
kropkaPolskie Publikacje
kropkaPolskie Różności
kropkaPolskie Skrzydła
kropkaPolskie Tajemnice
kropkaPolskie Zamki
kropkaPolskie Zwyczaje
kropkaWoj. Pomorskie
kropkaWoj. Warmińsko-Mazurskie
kropkaZ Gminy Kłodzko
kropkaZdarzyło Się

Sobota, 01.11.2014 r.Imieniny: Seweryna i Wiktoryny
WróćStrona główna Drukuj

POLSKA DO ZJEDZENIA: Potrawy z mięsa mielonego

Małgorzata K. Nowak 2009-10-12

160922kotletymielonewsosiesmietanowym_100(M.K.Nowak)Dania z mielonego mięsa są ważnym składnikiem naszych jadłospisów. Są tanie, smaczne i szybkie w przyrządzaniu. Nie sprawiają trudności w przygotowaniu, nawet początkującym paniom domu i panom, którzy lubią „pokręcić się” przy kuchni, chociażby od „wielkiego święta”. Dlatego są też miło widziane podczas niedzielnego obiadu. Zamiast sięgnąć po gotowy wyrób z półki sklepowej wstąpmy do firmowego sklepu mięsnego. Na kotlety mielone kupujemy wieprzowinę albo wołowinę już zmieloną. W niektórych sklepach można wybrać mięso, które na miejscu zostaje na życzenie klienta zmielone. Co możemy przyrządzić z takiego mięsa:

Kotlety mielone w sosie śmietanowym kotlety mielone w sosie śmietanowym

Porcja dla 4 osób:

40 dkg mielonej wołowiny
1/8 l śmietany
1 łyżka posiekanej pietruszki
4 łyżki bułki tartej
sól, biały pieprz

Sos:

1 łyżka mąki
¼ l kwaśnej śmietany
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka posiekanej pietruszki

Sposób przygotowania:

Mielone mięso wymieszać ze śmietaną, tartą bułką, posiekaną pietruszką. Doprawić solą i białym pieprzem. Przygotowaną masę podzielić na 8 kawałków i uformować kotlety. Na patelni o średniej temperaturze roztopić masło tak, aby się spieniło, usmażyć z obu stron na złoty kolor. Podczas smażenia potrząsać patelnią, aby kotlety do niej nie przywarły. Nie trzeba ich dopiekać, dojdą w sosie. Sos przyrządzamy następująco: Do wytopionego tłuszczu wsypać mąkę, dodać paprykę, dobrze zamieszać i wlać kwaśną śmietanę. Kiedy sos zagotuje się doprawić do smaku solą i pieprzem. Kotlety włożyć do sosu i poddusić na wolnym ogniu, w miarę potrzeby podlać małą ilością wody i gotowe danie ozdobić pietruszką.

Dodatki:

Gotowane ziemniaki, fasolka ze słoninką i sałatka

Rada:

Jeśli kotlet przywrze do patelni, zdjąć ją z kuchenki i chwilę odczekać. Po minucie mięso powinno się odczepić.

Pieczeń siekana przekładana

pieczeń siekana przekładana

Porcja dla 4 osób:

40 dkg mielonej wołowiny lub wieprzowiny
1/8 l śmietany
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
sól i pieprz
15 dkg pieczarek
3 łyżki masła
30 dkg świeżego szpinaku
2 łyżki tartego sera
tarta gałka muszkatołowa
1 łyżka oleju
sos chili i oliwki do smaku

Sposób przygotowania:

Mięso mielone zmieszać ze śmietaną, jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Z masy uformować trzy wałki, które zmieszczą się do formy do zapiekanek. Pieczarki po oczyszczeniu pokroić na plastry i przyrumienić w małej ilości masła. Szpinak oczyścić i krótko poddusić na reszcie masła. Osolić, przyprawić pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie wymieszać z serem. Wałki mielonego mięsa wkładać do formy. Układać między nie pieczarki i szpinak. Lekko przygnieść i posmarować olejem. Wkładamy do gorącego piekarnika (175st.C) na 50 minut.

Dodatki:

Ziemniaki purée, świeża zielona sałata w zalewie jogurtowej ze świeżymi ziołami.

Rada:

Przekładane mięso mielone można przygotować też we folii aluminiowej.

Pulpeciki z mielonego mięsa z warzywami pulpeciki z mielonego mięsa z warzywami

Porcja dla 4 osób:

30 dkg mięsa mielonego
2 jaja, ¼ łyżeczki soli
4 łyżki cebuli pokrojonej w kostkę
8 łyżek otrębów pszennych
2 łyżki oleju, pieprz

Warzywa:

4 cebule
2 łyżki masła
2 małe puszki pomidorów
30 dkg mrożonego groszku
4 łyżki posiekanej pietruszki, szczypta majeranku

Sposób przygotowania:

Do zmielonego mięsa dodać wszystkie składniki i 8 łyżek zimnej wody. Wymieszać na jednolita masę i uformować 2-3 centymetrowe kulki. Obraną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać pomidory, a pomiędzy nimi ułożyć pulpeciki i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Po 8 minutach duszenia dodać groszek przepłukany zimną wodą. Dusić następne 7 minut i doprawić do smaku. Do potrawy należy dodać pietruszkę i majeranek. Podajemy bezpośrednio z patelni.

Dodatki:

Zielona sałata, ryż lub makaron

Rada:

Potrawę można doprawić kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany.

Frykadelki z serem

frykadelki z serem

Porcja dla 4 osób:

40 dkg mięsa mielonego
2 żółtka
1/8 l śmietany

szczypta startej gałki muszkatołowej

1 łyżka soli
½ łyżeczki pieprzu
30 dkg szpinaku
3 łyżki masła
4 plastry żółtego sera

Sposób przygotowania:

Mięso wymieszać z żółtkami, śmietaną i przyprawami. Uformować 4 płaskie kotleciki. Świeży szpinak dokładnie opłukać i wrzucić do 2 l. osolonej wrzącej wody. Jak zmięknie, osączyć i przelać zimna wodą, następnie podgrzać w łyżce masła. Frykadelki smażyć z obu stron na silnym ogniu w 2 łyżkach masła. Usmażone włożyć do żaroodpornego naczynia i ułożyć na nich szpinak i plaster sera. Tłuszcz ze smażenia rozrzedzić odrobiną wody i polać nim szpinak. Naczynie wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, gdy ser się stopi, wyjąć i podać na stół.

Dodatki:

Smażone ziemniaki w kostkach lub smażony chleb. Sałatka z pomidorów jako przystawka.

Rada:

Mrożone liście szpinaku należy wcześniej rozmrozić, obsuszyć i podgrzać na maśle.

Zapiekanka z mielonego mięsa i pomidorów zapiekanka z mielonego mięsa i pomidorów

Porcja dla 4 osób:

1 bakłażan, ½ łyżki soli
3 cebule
5 dkg boczku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka ostrej papryki
25 dkg mielonej wieprzowiny

puszka pomidorów

1/8 l. mleka
12 dkg miękkiego twarogu
2 jajka

Sposób przygotowania:

Bakłażan pokroić w kostkę, posolić i osączyć. Obraną cebulę pokroić w kostkę, a boczek w cienkie paski. Bakłażan zeszklić na oleju. Dodać cebulę i chwilę podsmażyć. Zdjąć z ognia, dodać paprykę i doprawić do smaku. Na dnie żaroodpornej formy ułożyć warstwę przygotowanego bakłażana, na niej rozprowadzić mielone mięso i pokrojone pomidory. Wszystko zalać zalewą z pomidorów i obłożyć paskami z boczku. Potrawę przyprawić i piec w piekarniku. Po 25 minutach pieczenia (175st.C) potrawę zalać twarogiem wymieszanym z mlekiem oraz z jajkami i piec dalej, aż sos zgęstnieje i nabierze złotego koloru.

Dodatki:

Purée ziemniaczane, pieczywo, białe lub różowe wino.

Befsztyk wołowy siekany befsztyk wołowy siekany

 Porcja dla 4 osób:

1 bułka
20 dkg cebuli
1 łyżka masła
50 dkg mielonej wołowiny

1 jajko

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki pieprzu

4 łyżki oleju do pieczenia

Sposób przygotowania:

Bułkę namoczyć w wodzie, wycisnąć i włożyć do miski. Obrać cebulę, jedną pokroić i zeszklić na maśle, dodać do bułki, zmieszać z mięsem, jajkiem, solą i pieprzem oraz uformować befsztyki. Resztę cebuli pokroić w cienkie talarki i podsmażyć na oleju na złoto, wyjąć i trzymać na małym ogniu. Siekane befsztyki smażyć na rozgrzanym oleju od 4-5 minut z obu stron. W ciągu ostatnich 2 minut obniżyć temperaturę. Podsmażoną cebulę wyłożyć na befsztyki i przykryć pokrywką. Potrawa gotowa do podania.

Dodatki:

Ziemniaki okraszone masłem z pietruszką i sałata z zalewą śmietanową. Pokrojone pomidory i pietruszka do dekoracji.

Rada:

Zapieczony sos rozpuścić przy użyciu małej ilości wody lub wina, krótko gotować i polać befsztyki.

Rolada mięsna w cieście rolada mięsna w cieście

Porcja dla 4 osób:

30 dkg mrożonego ciasta francuskiego

1 bułka, 2 cebule, 1 ząbek czosnku

2 łyżki masła

40 dkg mielonego mięsa

1 jajko, 1 łyżka musztardy

1 łyżeczka soli, pieprz

¼ łyżeczki tymianki

¼ łyżeczki majeranku

1 jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Ciasto rozmrozić. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Obrać cebulę i czosnek, pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle. Do mielonego mięsa dodać wszystkie składniki pamiętając, aby 1 jajko zostawić do posmarowania. Uformować wałek, który kładziemy na rozwałkowane ciasto. Po zawinięciu smarujemy jajkiem i nakłuwamy widelcem. Piec roladę w gorącym piekarniku (200st.C) przez 15 minut na złoty kolor. Następnie obniżyć temperaturę i piec przez 45 minut.

Dodatki:

Konfitura z borówek na połówkach pomarańczy, zielona sałata z ogórkami i pomidorami.

Rada:

Ciasto kupujemy gotowe, a rozmrażamy pod przykryciem, tak aby się nie pokryło z kropelkami wody.

Małgorzata K.Nowak, Gdańsk

WróćGóra FacebookDrukuj

TWOIM ZDANIEM
Bardzo fajnie TE przepisy.Bardzo fajnie Pani wszystko "podpowiadaaaaa". Bardzo...
~Reni a 2009-10-12 13:30

tlo_menu01
tlo_menu02
tlo_memu04a
album_polski1
flagi
info-pl
godlo04godlo03
tlo_menu05atlo_menu05-20tlo_menu06
„Doświadczenie mnie nauczyło, że więcej jest na świecie prawdziwych nieprawdopodobieństw aniżeli prawdziwych prawdopodobieństw”

Giovanni Giacomo Casanova

Taka Warszawa w obiektywie J. Urbaniaka

a_to_polska_wlasnie.png
img_6058 kopia_330.jpg

A TO POLSKA WŁAŚNIE...(2)

obiektywem_lapinski_win2.jpga1275055.jpg

Efekt Φ

laterna_nowa.jpg

Album Jacka Frankowskiego

album_frankowskiego.png
humorwybory1_330.jpg

Strasznie podobny do...

zaprasza_gm_klodzko_biblioteka.jpg
Bibliotekę Publiczną Gminy Kłodzko 31 marca odwiedził długo oczekiwany przez dzieci pisarz...

Flagi i ...

baner_manufakturaflag.pl_330.png

RADIO MAGIAN

czytajac1.jpg
radio_magian_330.jpg

Giżycki Fotoplastykon

fotoplastykon3_330.png
  dworzec_peron_330.jpg

www.Giżycko-Lötzen.pl

gizycko_lotzen330.jpg

Pokochaj Lubuskie...

lubuskie_330_m.jpg
Redakcja - Kontakt - Napisali o nas - Nasze bannery
Copyright © 2002-2014 Wydawnictwo Internetowe Album PolskiWydawnictwo Internetowe ONPowered by Powered by DV
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Księga GościAlbum PolskiInstytut Heraldyczno-WeksylologicznyHerby miast polskich