Najtrudniej jest utrzymać w tajemnicy opinię, jaką ma się o sobie samym.

Marcel Pagnol
Polska zawsze blisko
Środa, 29.06.2016 r.
Imieniny: Piotra i Pawła

Polska na skróty


Wró?Strona g?ówna Drukuj

POLSKA DO ZJEDZENIA: Potrawy z mięsa mielonego

Małgorzata K. Nowak 2009-10-12

160922kotletymielonewsosiesmietanowym_100(M.K.Nowak)Dania z mielonego mięsa są ważnym składnikiem naszych jadłospisów. Są tanie, smaczne i szybkie w przyrządzaniu. Nie sprawiają trudności w przygotowaniu, nawet początkującym paniom domu i panom, którzy lubią „pokręcić się” przy kuchni, chociażby od „wielkiego święta”. Dlatego są też miło widziane podczas niedzielnego obiadu. Zamiast sięgnąć po gotowy wyrób z półki sklepowej wstąpmy do firmowego sklepu mięsnego. Na kotlety mielone kupujemy wieprzowinę albo wołowinę już zmieloną. W niektórych sklepach można wybrać mięso, które na miejscu zostaje na życzenie klienta zmielone. Co możemy przyrządzić z takiego mięsa:

Kotlety mielone w sosie śmietanowym kotlety mielone w sosie śmietanowym

Porcja dla 4 osób:

40 dkg mielonej wołowiny
1/8 l śmietany
1 łyżka posiekanej pietruszki
4 łyżki bułki tartej
sól, biały pieprz

Sos:

1 łyżka mąki
¼ l kwaśnej śmietany
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka posiekanej pietruszki

Sposób przygotowania:

Mielone mięso wymieszać ze śmietaną, tartą bułką, posiekaną pietruszką. Doprawić solą i białym pieprzem. Przygotowaną masę podzielić na 8 kawałków i uformować kotlety. Na patelni o średniej temperaturze roztopić masło tak, aby się spieniło, usmażyć z obu stron na złoty kolor. Podczas smażenia potrząsać patelnią, aby kotlety do niej nie przywarły. Nie trzeba ich dopiekać, dojdą w sosie. Sos przyrządzamy następująco: Do wytopionego tłuszczu wsypać mąkę, dodać paprykę, dobrze zamieszać i wlać kwaśną śmietanę. Kiedy sos zagotuje się doprawić do smaku solą i pieprzem. Kotlety włożyć do sosu i poddusić na wolnym ogniu, w miarę potrzeby podlać małą ilością wody i gotowe danie ozdobić pietruszką.

Dodatki:

Gotowane ziemniaki, fasolka ze słoninką i sałatka

Rada:

Jeśli kotlet przywrze do patelni, zdjąć ją z kuchenki i chwilę odczekać. Po minucie mięso powinno się odczepić.

Pieczeń siekana przekładana

pieczeń siekana przekładana

Porcja dla 4 osób:

40 dkg mielonej wołowiny lub wieprzowiny
1/8 l śmietany
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
sól i pieprz
15 dkg pieczarek
3 łyżki masła
30 dkg świeżego szpinaku
2 łyżki tartego sera
tarta gałka muszkatołowa
1 łyżka oleju
sos chili i oliwki do smaku

Sposób przygotowania:

Mięso mielone zmieszać ze śmietaną, jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Z masy uformować trzy wałki, które zmieszczą się do formy do zapiekanek. Pieczarki po oczyszczeniu pokroić na plastry i przyrumienić w małej ilości masła. Szpinak oczyścić i krótko poddusić na reszcie masła. Osolić, przyprawić pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie wymieszać z serem. Wałki mielonego mięsa wkładać do formy. Układać między nie pieczarki i szpinak. Lekko przygnieść i posmarować olejem. Wkładamy do gorącego piekarnika (175st.C) na 50 minut.

Dodatki:

Ziemniaki purée, świeża zielona sałata w zalewie jogurtowej ze świeżymi ziołami.

Rada:

Przekładane mięso mielone można przygotować też we folii aluminiowej.

Pulpeciki z mielonego mięsa z warzywami pulpeciki z mielonego mięsa z warzywami

Porcja dla 4 osób:

30 dkg mięsa mielonego
2 jaja, ¼ łyżeczki soli
4 łyżki cebuli pokrojonej w kostkę
8 łyżek otrębów pszennych
2 łyżki oleju, pieprz

Warzywa:

4 cebule
2 łyżki masła
2 małe puszki pomidorów
30 dkg mrożonego groszku
4 łyżki posiekanej pietruszki, szczypta majeranku

Sposób przygotowania:

Do zmielonego mięsa dodać wszystkie składniki i 8 łyżek zimnej wody. Wymieszać na jednolita masę i uformować 2-3 centymetrowe kulki. Obraną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać pomidory, a pomiędzy nimi ułożyć pulpeciki i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Po 8 minutach duszenia dodać groszek przepłukany zimną wodą. Dusić następne 7 minut i doprawić do smaku. Do potrawy należy dodać pietruszkę i majeranek. Podajemy bezpośrednio z patelni.

Dodatki:

Zielona sałata, ryż lub makaron

Rada:

Potrawę można doprawić kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany.

Frykadelki z serem

frykadelki z serem

Porcja dla 4 osób:

40 dkg mięsa mielonego
2 żółtka
1/8 l śmietany

szczypta startej gałki muszkatołowej

1 łyżka soli
½ łyżeczki pieprzu
30 dkg szpinaku
3 łyżki masła
4 plastry żółtego sera

Sposób przygotowania:

Mięso wymieszać z żółtkami, śmietaną i przyprawami. Uformować 4 płaskie kotleciki. Świeży szpinak dokładnie opłukać i wrzucić do 2 l. osolonej wrzącej wody. Jak zmięknie, osączyć i przelać zimna wodą, następnie podgrzać w łyżce masła. Frykadelki smażyć z obu stron na silnym ogniu w 2 łyżkach masła. Usmażone włożyć do żaroodpornego naczynia i ułożyć na nich szpinak i plaster sera. Tłuszcz ze smażenia rozrzedzić odrobiną wody i polać nim szpinak. Naczynie wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, gdy ser się stopi, wyjąć i podać na stół.

Dodatki:

Smażone ziemniaki w kostkach lub smażony chleb. Sałatka z pomidorów jako przystawka.

Rada:

Mrożone liście szpinaku należy wcześniej rozmrozić, obsuszyć i podgrzać na maśle.

Zapiekanka z mielonego mięsa i pomidorów zapiekanka z mielonego mięsa i pomidorów

Porcja dla 4 osób:

1 bakłażan, ½ łyżki soli
3 cebule
5 dkg boczku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka ostrej papryki
25 dkg mielonej wieprzowiny

puszka pomidorów

1/8 l. mleka
12 dkg miękkiego twarogu
2 jajka

Sposób przygotowania:

Bakłażan pokroić w kostkę, posolić i osączyć. Obraną cebulę pokroić w kostkę, a boczek w cienkie paski. Bakłażan zeszklić na oleju. Dodać cebulę i chwilę podsmażyć. Zdjąć z ognia, dodać paprykę i doprawić do smaku. Na dnie żaroodpornej formy ułożyć warstwę przygotowanego bakłażana, na niej rozprowadzić mielone mięso i pokrojone pomidory. Wszystko zalać zalewą z pomidorów i obłożyć paskami z boczku. Potrawę przyprawić i piec w piekarniku. Po 25 minutach pieczenia (175st.C) potrawę zalać twarogiem wymieszanym z mlekiem oraz z jajkami i piec dalej, aż sos zgęstnieje i nabierze złotego koloru.

Dodatki:

Purée ziemniaczane, pieczywo, białe lub różowe wino.

Befsztyk wołowy siekany befsztyk wołowy siekany

 Porcja dla 4 osób:

1 bułka
20 dkg cebuli
1 łyżka masła
50 dkg mielonej wołowiny

1 jajko

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki pieprzu

4 łyżki oleju do pieczenia

Sposób przygotowania:

Bułkę namoczyć w wodzie, wycisnąć i włożyć do miski. Obrać cebulę, jedną pokroić i zeszklić na maśle, dodać do bułki, zmieszać z mięsem, jajkiem, solą i pieprzem oraz uformować befsztyki. Resztę cebuli pokroić w cienkie talarki i podsmażyć na oleju na złoto, wyjąć i trzymać na małym ogniu. Siekane befsztyki smażyć na rozgrzanym oleju od 4-5 minut z obu stron. W ciągu ostatnich 2 minut obniżyć temperaturę. Podsmażoną cebulę wyłożyć na befsztyki i przykryć pokrywką. Potrawa gotowa do podania.

Dodatki:

Ziemniaki okraszone masłem z pietruszką i sałata z zalewą śmietanową. Pokrojone pomidory i pietruszka do dekoracji.

Rada:

Zapieczony sos rozpuścić przy użyciu małej ilości wody lub wina, krótko gotować i polać befsztyki.

Rolada mięsna w cieście rolada mięsna w cieście

Porcja dla 4 osób:

30 dkg mrożonego ciasta francuskiego

1 bułka, 2 cebule, 1 ząbek czosnku

2 łyżki masła

40 dkg mielonego mięsa

1 jajko, 1 łyżka musztardy

1 łyżeczka soli, pieprz

¼ łyżeczki tymianki

¼ łyżeczki majeranku

1 jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Ciasto rozmrozić. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Obrać cebulę i czosnek, pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle. Do mielonego mięsa dodać wszystkie składniki pamiętając, aby 1 jajko zostawić do posmarowania. Uformować wałek, który kładziemy na rozwałkowane ciasto. Po zawinięciu smarujemy jajkiem i nakłuwamy widelcem. Piec roladę w gorącym piekarniku (200st.C) przez 15 minut na złoty kolor. Następnie obniżyć temperaturę i piec przez 45 minut.

Dodatki:

Konfitura z borówek na połówkach pomarańczy, zielona sałata z ogórkami i pomidorami.

Rada:

Ciasto kupujemy gotowe, a rozmrażamy pod przykryciem, tak aby się nie pokryło z kropelkami wody.

Małgorzata K.Nowak, Gdańsk

Wróć
Góra Facebook
Drukuj

TWOIM ZDANIEM
Bardzo fajnie TE przepisy.Bardzo fajnie Pani wszystko "podpowiadaaaaa". Bardzo...
~Reni a 2009-10-12 13:30

Taka Warszawa w obiektywie J. Urbaniaka

a_to_polska_wlasnie.png
taka-warszawa-1.jpg

Album Jacka Frankowskiego

album_frankowskiego.png
budka_suflera.jpg

A TO POLSKA WŁAŚNIE...(2)

obiektywem_lapinski_win2.jpga1275037.jpg

RADIO MAGIAN

czytajac1.jpg
radio_magian_330.jpg

Giżycki Fotoplastykon

fotoplastykon3_330.png
  poczta_dawniej_i_dzis_330.jpg

Flagi i

baner_manufakturaflag.pl_330.png

www.Giżycko-Lötzen.pl

gizycko_lotzen330.jpg

Efekt Φ

laterna_nowa.jpg
03kamera_100.jpgNowa wystawa w Muzeum Historii Fotografii  4 grudnia 2013 – 30 marca...

Pokochaj Lubuskie

lubuskie_330_m.jpg

Kochajmy sie... nie tylko od święta

kochajmysie.jpg
Redakcja - Kontakt - Napisali o nas - Nasze bannery
Copyright © 2002-2016 Wydawnictwo Internetowe Album PolskiWydawnictwo Internetowe ONPowered by Powered by DV
Wszystkie prawa zastrzeżone.