Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał.

Winston Churchill
Polska zawsze blisko
Wtorek, 26.09.2017 r.
Imieniny: Justyny i Cypriana


Wró?Strona g?ówna Drukuj

POLSKA DO ZJEDZENIA: Sałata dla hrabiego i nie tylko...

Małgorzata K. Nowak 2009-06-17
salatka_grecka_100.jpgSkąd wziął się tytuł „Sałata dla hrabiego..”?. Zaraz odpowiem ale chcę przedtem polecić sałatki i surówki jako znakomity dodatek do dań mięsnych i rybnych. Nie dość, że są smaczne to również posiadają witaminę C. W witaminę C obfitują owoce i warzywa np. porzeczki, cytrusy, kapusta kiszona, ziemniaki, pomidory, zielona sałata, zielona papryka. Pełni też funkcję przeciwutleniacza, bierze udział w syntezie kolagenu - niezbędnego do prawidłowej czynności skóry, kości, chrząstek, zębów, dziąseł i ułatwia gojenie ran. Gojenie ran i tu zaczyna się historia sałaty dla hrabiego. Pewien hrabia ze Szkocji zakochał się w baronowej. Mieszkała niedaleko hrabiego co kusiło do podglądania sąsiadki. Ciekawość przeszła jego samego. Do tej pory podglądał tylko gwiazdy na niebie. Jak widać miłość ślepą była, więc hrabia użył swojej lunety i co wieczór kierował w stronę jej okna.

Był gorący letni wieczór. Baronowa wyprawiła lokaja z psami na spacer, a sama wskoczyła do złotej balii, aby oddać się chłodzącej kąpieli. Hrabia tymczasem skierował lunetę na otwarte okno baronowej i pełen emocji podziwiał jej wdzięki. Biedak nie zauważył, że niedaleko hasają psy i lokaj baronowej.

Bystre oczy lokaja natychmiast zauważyły, że hrabia skierował swoją lunetę w stronę okna jego pani. Kiedy wierny sługa wrócił do pałacu natychmiast opowiedział o wszystkim wykąpanej baronowej. Sprawa podglądactwa zakończyła się dla hrabiego niepomyślnie. Został skazany na banicję.
Wrócił po pięciu latach i pierwsze co zrobił – ustawił lunetę przy oknie i skierował wprost na okno sąsiadki. Baronowa wiedziała doskonale, że hrabia będzie podglądać. Być może żałowała poprzedniej afery jaką rozpętała i być może żal jej było banity. Postanowiła uleczyć jego rany. Otworzyła okno i wskoczyła do balii. Po kąpieli wydała polecenie lokajowi, aby zaniósł hrabiemu zaproszenie na jutrzejszą kolację i polecił kucharzowi przygotować sałatę według jej przepisu:

Sałata baronowej dla hrabiego

Raki, niekoniecznie duże, zagotować w słonej wodzie z koperkiem – następnie obrać szyjki i łapki, które ułożyć zręcznie w kształcie kopuły na salaterce. Zrobić sos z octu i oliwy, dodając siekanej zieleniny, soli i pieprzu, polać sałatę, którą ubrać listkami zielonej sałaty, ćwiartkami jaj na twardo ugotowanych i jakąś jarzynką zimną.
Kolacja we dwoje trwała do białego rana. Żyli w sąsiedztwie długo i szczęśliwie.

Dla Państwa - Czytelników Albumu Polskiego mam kilka przepisów na dobre wiosenne samopoczucie. Zapraszam więc do zielonej kuchni.

Sałata bretońska na przekąskę

Kilka sardynek z konserwy obrać z ości i pokroić. Dodać główkę zielonej sałaty i dużo zieleniny jak: szczypiorku, koperku, estragonu i pietruszki; posolić, popieprzyć, wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny. Sałatę ubrać ćwiartkami jaj i plastrami cytryny.

Surówka z pory i marchewki

Składniki:

2 duże pory
1 duża marchewka
1 jogurt
1 łyżka majonezu
sok z cytryny
sól i pieprz

Jak przyrządzić:

Porę pokroić na cienkie talarki. Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Do sitka włożyć talarki pory i sparzyć gorąca wodą. Wymieszać w salaterce z jogurtem i łyżką majonezu por i marchew. W miarę potrzeby dodać sól i pieprz. Sałatkę podajemy do dań mięsnych.

Sałatka z oregano

Składniki:

2 kapusty pekińskiej (jak najbardziej zielona)
puszka czerwonej fasoli
15 dag sera żółtego
1 świeży duży ogórek
1 jogurt naturalny mały
4 łyżki majonezu
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki oregano
1 lub 2 ząbki czosnku (wg uznania)

Jak przyrządzić:

Kapustę poszatkować, ser zetrzeć na grubej tarce, ogórek pokroić w trójkąciki i wszystko pomieszać z odcedzoną fasolą. Jogurt wymieszać z majonezem cukrem oregano i wyciśniętym czosnkiem. Wszystko razem połączyć. Pyszna do mięsa.

Sałatka imieninowa

Składniki :
mały kalafior, puszka kukurydzy, 3 ząbki czosnku, pół szklanki rodzynek, opakowanie sera feta, mały kefir

Jak przyrządzić

Rodzynki krótko moczymy w gorącej wodzie, odsączamy. Surowy kalafior myjemy i kroimy na małe części. Kukurydze odsączamy z zalewy i łączymy z kalafiorem i rodzynkami. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z kefirem, a następnie z innymi składnikami. Na końcu kroimy fetę w kostkę i delikatnie mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki żeby się przegryzła.

Biała kapusta z ananasem

Składniki:
1 główka małej białej młodej kapusty
1 puszka ananasów
SOS:
1/3 szklanki oleju
sok z ananasów -7 łyżek
3 łyżki octu owocowego
sól ,pieprz, odrobina kminku

Jak przyrządzić:

Kapustę poszatkować bardzo drobno, ananasy pokroić w kosteczkę. Składniki sosu połączyć, dodać do sałatki , wymieszać.

Ananasowa sałatka z curry

Składniki:
filet z piersi kurczaka
1 puszka ananasów i kukurydzy, 1 słoik majonezu
curry łagodne
sól , pieprz
olej do smażenia
Jak przyrządzić:

Filet pokrojony w kostkę obsypujemy sporą ilością curry odrobiną soli i pieprzem, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy . Po ostudzeniu odcedzamy z tłuszczu i mieszamy z ananasem pokrojonym w kostkę i kukurydzą a na koniec mieszamy z majonezem.

Sałatka Grecka

Składniki:
kapusta pekińska lub sałata lodowa
ser feta
2 pomidory
kukurydza w puszcze
oliwki zielone (ale może być i bez)
sos Knorr do sałatek "Vinegret"

Jak przyrządzić:

Kapustę pekińską ( lub sałatę lodowa) i pomidory pokroić w cząstki. Wyłożyć do miski, dodać kukurydzę, zielone oliwki i zalać sosem Vinegret według przepisu na paczce sos Knorr do sałatek.

salatka_grecka.jpg


Sałatka z szyjek rakowych

Składniki:
250 g szyjek rakowych,
100 g łososia wędzonego,
2 kiszone lub marynowane ogórki,
1 łyżka kaparów,
250 ml majonezu wymieszanego pół na pół z jogurtem,
2 cykorie lub sałata,
2 ząbki czosnku,
1 cytryna.

Jak przyrządzić:
Raki wyszorować szczoteczką i bardzo dokładnie umyć i wrzucić żywe do wrzątku, do którego daje się sól i koperek. Gotować je pod przykryciem 6 min. W trakcie gotowania raki zmieniają kolor na intensywnie czerwony. Po ugotowaniu i ostudzeniu wyjąć z nich mięso. Skorupki zachować do przygotowania masła rakowego, a mięso odłożyć na miseczkę.
Sałatę lub cykorię wypłukać, przebrać i ładne liście rwać w palcach na mniejsze kawałki. Łososia zmiksować, dodać do majonezu, dolać łyżkę soku z cytryny z roztartym czosnkiem i dokładnie wymieszać. Ogórki obierać i pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do sosu. Na liściach sałaty ułożyć pokrojone mięso z raków, polać sosem majonezowym z łososiem i posypać kaparami.

salatka-z-ogonami-rakow 2.jpg


Jest to przepis dla odważnych. W moim rodzinnym domu tylko mój ojciec miał tyle odwagi, aby żywego raka wrzucić do wrzątku. Zapewniam, że sałatka jest pyszna.

Małgorzata K. Nowak, Gdańsk

Wróć
Góra Facebook
Drukuj

TWOIM ZDANIEM

Taka Warszawa w obiektywie J. Urbaniaka

a_to_polska_wlasnie.png
a-p-01.jpg

Album Jacka Frankowskiego

album_frankowskiego.png
zbic_szybe_330.jpg

A TO POLSKA WŁAŚNIE...(2)

obiektywem_lapinski_win2.jpga1046208.jpg

RADIO MAGIAN

czytajac1.jpg
radio_magian_330.jpg

Giżycki Fotoplastykon

fotoplastykon3_330.png
  fontanna2.jpg

Flagi i

baner_manufakturaflag.pl_330.png

www.Giżycko-Lötzen.pl

gizycko_lotzen330.jpg

Efekt Φ

laterna_nowa.jpg
03kamera_100.jpgNowa wystawa w Muzeum Historii Fotografii  4 grudnia 2013 – 30 marca...

Pokochaj Lubuskie

lubuskie_330_m.jpg

LICZY SIĘ KAŻDY DAR SERCA

marta_1_330_edyt.jpg
  Redakcja Albumu Polskiego zwraca się do wszystkich czytelników przyjaciół i ludzi dobrej woli z apelem o wsparcie dla Marty Smolińskiej wnuczki naszych przyjaciół.   Jeśli rozliczając swój PIT macie zamiar...
Redakcja - Kontakt - Napisali o nas - Nasze bannery
Copyright © 2002-2017 Wydawnictwo Internetowe Album PolskiWydawnictwo Internetowe ONPowered by Powered by DV
Wszystkie prawa zastrzeżone.