Każda praca jest możliwa do wykonania jeśli podzielić ją na małe odcinki.

Abraham Lincoln
Polska zawsze blisko
Środa, 22.11.2017 r.
Imieniny: Marka i Cecylii


Wró?Strona g?ówna Drukuj

POLSKA DO ZJEDZENIA: Ziemniaki, kartofle, pyry...

Małgorzata K. Nowak 2009-04-27
2_ziemniaki_100.jpgHistoria ziemniaka jest niezwykle ciekawa. Nasi przodkowie poznali go dopiero w XVI wieku, do czego przyczyniły się odkrycia geograficzne. Na początku używano ich również jako roślin ozdobnych, potem rozpowszechniły się ze względu na łatwość i wydajność uprawy a także długi okres przechowywania. Wkrótce stał się podstawą diety biedniejszych warstw społecznych. Ziemniak miał także swój udział w europejskich przemianach społecznych, np. „zaraza ziemniaka” z roku 1845 i związany z nią brak plonów doprowadził do masowej emigracji Irlandczyków do Stanów Zjednoczonych. Znane są też przypadki politycznego wykorzystania ziemniaka, w tej dziedzinie zasłynęli nasi zachodni sąsiedzi. Dzisiaj znamy 118 odmian tej rośliny i w dalszym ciągu stanowi ona podstawę większości naszych obiadów.

2_ziemniaki.jpg


Podam kilka przepisów na danie z ziemniaków jakie przyrządzam w mojej kuchni. Nie jadam ich dużo ale jadam przyrządzone na poniższe sposoby:

Ziemniaki nadziewane śledziem

Duże ziemniaki, ugotować w mundurkach i ostudzić. Obrać i przekroić na dwie połówki. Każdą połówkę lekko wydrążyć i wypełnić pokrojonym w drobną kostkę śledziem, wymieszać z usiekaną cebulką i pieprzem; z wierzchu polać sosem musztardowym i podać na przekąskę.

Sos musztardowy
1 żółtko surowe utrzeć z trzema łyżkami oliwy, dodać łyżkę octu i dwie łyżki musztardy, trochę soli, pieprzu i dobrze wymieszać. Sos można też podawać do galaretek z mięsa.

Ziemniaki „au gratin”

Ugotowane ziemniaki utrzeć na masę, rozprowadzić mlekiem lub śmietanką, dodać dwa żółtka, kawałek masła, trochę soli i 2 białka ubite na pianę. Półmisek wysmarować masłem, ułożyć utarte ziemniaki, posypać z wierzchu tartą bułeczką , polać masłem i wstawić do piekarnika . Wyjmujemy ziemniaki z piekarnika wtedy, kiedy bułeczka się zrumieni na złoty kolor. Możemy podawać do smażonych ryb lub bitek wołowych.

Ziemniaki faszerowane pieczarkami

Ugotować kilka dużych ziemniaków i ostudzić. Kilka świeżych grzybów (mogą być pieczarki) drobno usiekać z cebulą. Przesmażyć na maśle i dodać namoczoną bułkę, 2 żółtka, trochę pieprzu i soli, i wymieszać. Wydrążyć ziemniaki i nadziać farszem – na każdy ziemniak położyć kawałeczek masła i wstawić do gorącego piekarnika.

Ziemniaki po kapucyńsku

Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie w łupinach , potem starannie obrać, każdy z osobna umaczać w żółtku, rozbitym z wodą i obsypać tartą bułką. Formę podlać tłuszczem włożyć przygotowane ziemniaczki i wstawić na kilka minut do piekarnika. Podajemy do smażonych ryb.

Ziemniaki smażone z curry i bazylią

¾ kg ugotowanych ziemniaków kroimy w talarki a 2 cebule w piórka. Osobno smażymy ziemniaki i osobno cebulę. Pod koniec smażenia łączymy , posypujemy ziemniaczki do smaku solą, przyprawą curry i bazylią. Podajemy do kotletów z piersi kurczaka.

Małgorzata K. Nowak, Gdańsk

Wróć
Góra Facebook
Drukuj

TWOIM ZDANIEM

Trzymajmy się zasad

rozpacz1.jpg

Taka Warszawa w obiektywie J. Urbaniaka

a_to_polska_wlasnie.png
ap-31.jpg

Album Jacka Frankowskiego

album_frankowskiego.png
plug_sniezny.jpg

Giżycki Fotoplastykon

fotoplastykon3_330.png
  0225809057_330.jpg

Rogale marcińskie

rogale_marcinskie_szpar  
Rogal świętomarciński - rogal z nadzieniem z białego maku tradycyjnie przygotowywany w

www.Giżycko-Lötzen.pl

gizycko_lotzen330.jpg

Pokochaj Lubuskie

lubuskie_330_m.jpg

Flagi i

baner_manufakturaflag.pl_330.png

A TO POLSKA WŁAŚNIE...(2)

obiektywem_lapinski_win2.jpga1046208.jpg

Efekt Φ

laterna_nowa.jpg
03kamera_100.jpgNowa wystawa w Muzeum Historii Fotografii  4 grudnia 2013 – 30 marca...
Redakcja - Kontakt - Napisali o nas - Nasze bannery
Copyright © 2002-2017 Wydawnictwo Internetowe Album PolskiWydawnictwo Internetowe ONPowered by Powered by DV
Wszystkie prawa zastrzeżone.