Wtorek, 11.08.2020 r. Imieniny: Zuzanny i Filomeny
Najwięcej nieporządku robią ci, co robią porządek.

Tadeusz Kotarbiński
Polska zawsze blisko
Wró?Strona g?ówna Drukuj

Porady kuchenne

Redakcja Albumpolski.pl 2006-01-27
lyzka.gifWarto wiedzieć:

1. Aby awokado nam nie ściemniało od razu po przekrojeniu należy je natrzeć sokiem z cytryny, ponieważ zawiera bardzo dużo tłuszczu, który czernieje pod wpływem światła i tlenu
2. Aby owoce w cieście nie opadały na dno należy je obtoczyć w mące
3. Jeżeli chcesz równomiernie ugotować brokuły lub kalafior, przekrój łodygę na krzyż , wtedy łodyga i kwiatostan ugotują się jednocześnie
4. Jeżeli nie lubisz kożuszka na budyniu, ugotuj go z mniejszą ilością cukru, a dosłódź natychmiast po rozlaniu do salaterek posypując powierzchnię budyniu
5. Aby zbytnio nie ronić łez przy krojeniu i obieraniu cebuli zwilż nóż i krój ją na mokrej deseczce
6. Jeżeli chcesz łatwiej obierać cebulę włóż ja na krótko do letniej wody to samo dotyczy czosnku
7. Cebula do smażenia nie powinna być pokrojona zbyt drobno ponieważ gorzknieje
8. Aby długo przechować chleb owiń go folia aluminiową lub bawełnianą ściereczką
9. Aby nie zgorzkniał sos chrzanowy nie dopuść do jego zagotowania
10. Jeżeli chcesz aby wątróbka lub cynaderki nie były twarde posól je dopiero po przyrządzeniu
11. Aby wydobyć 2 razy więcej soku z cytryny włóż ją na 15 minut do gorącej wody (dotyczy to cytryn nie pryskanych w przeciwnym razie środki konserwujące wnikną do wnętrza)
12. Drugi sposób polega na tym , że cytrynę lub pomarańcza toczy się po stole dociskając mocno ręką
13. Nie przechowuj cytryn w lodówce! bo wysychają i tracą aromat oraz zapach łatwo przenosi się na inne produkty
14. Aby czosnek nie gorzkniał, smażymy go bardzo krótko
15. Lubisz chrupiące frytki? Przygotuj je dużo wcześniej, przelej wodą aby się nie sklejały, dokładnie osusz i wrzuć na gorący tłuszcz, lekko podsmażając, wyjmij strzep tłuszcz a przed podaniem jeszcze raz przesmaż w temp. 170 stopni
16. Aby schab z grilla się nie „ściągał” powinien mieć wąski pasek tłuszczu który trzeba naciąć lekko czubkiem noża
17. Aby przechować pozostałe żółtka jaj zalej je delikatnie w miseczce zimna wodą i wstaw do lodówki, stworzy się warstwa ochronna i nie wyschnie
18. Lubisz jajko na miękko gotuj je 3-4 minut
19. Lubisz jajko na półmiękko gotuj je 6-7 minut
20. Jajka na twardo 10 minut
21. Aby jajka podczas gotowania nie pękały musza mieć temperaturę pokojową
22. Aby jajko z łatwością obrać po ugotowaniu ostudź je zimną wodą
23. Jajko podczas krojenia się skleja zanurz nóż w zimnej lub gorącej wodzie
24. Aby sadzone jajko zachowało połysk soli się je dopiero po nałożeniu na talerz
25. Aby kiełbasa pieczona nam nie pękała należy ja na krótko włożyć do mleka
26. Lubisz chrupiącego pieczonego kurczaka? pod koniec pieczenia polej go łyżką wody lub posmaruj masłem
27. Aby lukier lśnił dodaj do niego kilka kropel oleju
28. Aby łosoś zarówno wędzony jak i świeży nam nie wysechł nasmarujmy go olejem i zawińmy w przezroczystą folię
29. Aby majonez się udał wszystkie składniki muszą mieć tę samą temperaturę
30. Aby piana białek była idealnie sztywna należy białka dobrze schłodzić, na początku wolno ubijać a następnie bardzo szybko
31. Aby świeżo zmielony pieprz zachował swój aromat dodaj do niego kilka całych ziaren
32. Aby łatwo obrać pomidory natnij je na krzyż po przeciwnej stronie szypułki i wrzuć do gorącej wody na ok. 15 sekund
33. Aby sałata była chrupka włóż ją na 10 minut do lodówki w plastykowej torbie
34. Aby serdelki nam nie pękały nie należy ich zagotować, wystarczy je potrzymać kilkanaście minut w gorącej wodzie
35. Nigdy nie używaj tłuszczu na którym już wcześniej coś smażyłeś, jest szkodliwy
36. Sosy najlepiej zagęszczać mąką z śmietaną lub zmiksowanymi, ugotowanymi warzywami
37. Przesoliłeś potrawę? dodaj do niej plastry surowego ziemniaka a odciągną część nadmiaru soli
38. Stek najlepiej smakuje kiedy włożymy go 1-2 dni wcześniej do marynaty z oleju i czosnku
39. Szparagi najlepiej gotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i soku cytrynowego
40. Aby szparagi nie gorzkniały wrzuć do wody kawałek chleba
41. Aby z bitej śmietany nie zrobiła się masło schłodź ją do temperatury poniżej 6 stopni Celsjusza
42. Warzywa należy gotować jak najkrócej, gdyż wtedy zachowują najwięcej witamin i mikroelementów
43. Aby łatwiej obrać wątrobę z błon zanurz ją na minutę w gorącej wodzie
44. Aby wędzony węgorz nie wysychał natrzyj go olejem
45. Nigdy nie zamrażaj jaj, kawioru, małży, oraz produktów mlecznych
46. Jeśli sól w solniczce wilgotnieje, należy włożyć do środka kilka ziaren ryżu, które pochłaniają wilgoć.
47. Jajka należy najpierw wybijać na spodek, gdyż nawet prześwietlone i uznane za świeże mają czasem przykry stęchły zapach, a jedno takie jajo może zepsuć całe ciasto lub potrawę.
48. Aby ryba nie ślizgała się podczas przygotowywania, należy deskę na której jest przygotowywana posypać solą.
49. Chcesz aby sos uzyskał niepowtarzalny smak, należy pod koniec przyrządzania dodać do niego odrobinę kawy rozpuszczalnej.
50. Jeżeli chcesz, aby mleko szybciej skwaśniało, to połóż je w ciepłym miejscu i dodaj do niego odrobinę cukru.
51. Placki ziemniaczane będą smaczniejsze i pulchniejsze, jeśli dodamy do nich łyżeczkę proszku do pieczenia.
52. Ryba uzyska chrupiącą skórkę, jeżeli przed smażeniem obtoczysz ją w mące ziemniaczanej.
53. Jeśli upieczone ciasto przywrze do formy, należy owinąć ją wilgotną ściereczką i pozostawić na kilka minut, a powinno bez problemu odejść od formy.
54. Aby śmietana dodana bezpośrednio do zupy nam się nie zważyła dodaj do niej odrobinę soli.
55. Świeżość ryb poznajemy po jasnoróżowych skrzelach, przejrzystych, wypukłych i szklistych oczach, jędrnym, sprężystym mięsie, specyficznym zapachu.
56. Nigdy nie zamrażaj produktów już wcześniej rozmrożonych, tracą one wiele składników odżywczych i mineralnych.
Wróć
Góra Facebook
Drukuj

TWOIM ZDANIEM
Najlepsze jest do zabielania mleko. Podnosi walory smakowe zupy i jest pewne, że się nie zważy.
~Małgorzata K. Nowak 2009-01-20 21:23

Taka Warszawa w obiektywie J. Urbaniaka

a_to_polska_wlasnie.png
taka-warszawa-3.jpgtaka-warszawa-9.jpga-p-3-97.jpg

Album Jacka Frankowskiego

album_frankowskiego.png
pociagiem_nad_morze_kacik.jpg

... nie tylko od święta

569919bf7f9df39147c695e68d915148.jpg

Giżycki Fotoplastykon

fotoplastykon3_330.png
  0225809057_330.jpg

Rogale marcińskie

rogale_marcinskie_szpar  
Rogal świętomarciński - rogal z nadzieniem z białego maku tradycyjnie przygotowywany w

www.Giżycko-Lötzen.pl

gizycko_lotzen330.jpg

Pokochaj Lubuskie

lubuskie_330_m.jpg

Flagi i

baner_manufakturaflag.pl_330.png

A TO POLSKA WŁAŚNIE...(2)

obiektywem_lapinski_win2.jpga1046208.jpg

Efekt Φ

laterna_nowa.jpg
03kamera_100.jpgNowa wystawa w Muzeum Historii Fotografii  4 grudnia 2013 – 30 marca...
Redakcja - Kontakt - Napisali o nas - Nasze bannery
Copyright © 2002-2020 Wydawnictwo Internetowe Album PolskiWydawnictwo Internetowe ONPowered by Powered by DV
Wszystkie prawa zastrzeżone.