Trudno jest iść przez życie wieloma drogami jednocześnie.

Pitagoras
Polska zawsze blisko
Czwartek, 23.11.2017 r.
Imieniny: Klemensa i Amelii


Wró?Strona g?ówna Drukuj

Z GMINY KŁODZKO: Kulinarne wakacje c.d.

Mariola Huzar 2008-10-01
klodzko_gm.bmp Jaszkowa Dolna, Ołdrzychowice Kłodzkie, Krosnowice:
Niezapomniane doświadczenie zapisało się w sercach amerykańskich podróżnych, którzy przyjechali do Gminy Kłodzko na pierwsze w Polsce kulinarne wakacje. Szefowa biura Poland Culinary Vacations z Durham Avenue Malgorzata Rose obiecywała gotowanie według tradycyjnych polskich przepisów . Chętnym pomagać miały miejscowe gospodynie domowe.

Obiecywała degustację rzadkich specjałów od ludowych wytwórców i wyrobów rodzinnych na wsiach; chleby, sery, miody, wędliny…
Nie zawiodła, bo turyści skosztowali tych specjałów podczas Dożynkowego Festiwalu Kultury Polskiej i Czeskiej w Rytmie Polki 14 września w Roszycach. Całkowitą nowością dla Jamesa Bueche z Minesoty – właściciela restauracji przy teatrze – są gołąbki faszerowane ziemniakami i sałatki warzywne na słodko z kuchni KGW Ołdrzychowice Kłodzkie.

Dla Marleny Spieler z San Francisko – dziennikarki i autorki 70 wydawnictw kulinarnych – naj… są pierogi z jagodami, tzw. „ruskie” z serem i ziemniakami oraz te z kaszą gryczaną z kuchni KGW Jaszkowa Górna.

James podczas gotowania doradzał, aby ciasto na pierogi rwać po kawałku i formować – zamiast wałkowania i wycinania. Kasza gryczana w USA była przez wieki niepopularna, ale wraca do łask ze względu na swoje bogate właściwości, zwłaszcza błonnik. Barszcz czerwony z uszkami i krokietami, paszteciki z kaszą gryczaną, słonecznik w karmelu… dominowały w kuchni KGW Krosnowice.

Pani Halinka Puk zdradziła medyczną ciekawostkę; używane w kuchni płatki migdałowe neutralizują nadkwasotę. Gotowanie z cudzoziemcami dla gospodyń wiejskich było niecodziennym i dobrym doświadczeniem. W jednej kuchni mieszanka smaków z różnych stron Polski, która będzie konsumowana na stołach Ameryki. A jakie inne potrawy były wspólnie gotowane? Z „Górniakami” zupa jarzynowa na maśle, ciasto pychotka z bakaliami, placek ziemniaczany frącek… oraz nalewka z malin z miejscowej plantacji. Z Jaskrami wszelkiego rodzaju gołąbki w sosie pomidorowym, pieczarkowym, z cebulką i słoninką, ciasto drożdżowe ze śliwkami… oraz czosnek i orzechy z miodem. Z Kumami sałatka jarzynowa, wędliny własnego wyrobu, sernik z bakaliami… oraz smalczyk, masełko, śmietanka. To było nie tylko smaczne aje jakże pouczające przedsięwzięcie.

Mariola Huzar, Kłodzko



dozynki2008_118.jpg
kulinarne_wakacje_019.jpg
kulinarne_wakacje_028.jpg
Wróć
Góra Facebook
Drukuj

TWOIM ZDANIEM

Trzymajmy się zasad

rozpacz1.jpg

Taka Warszawa w obiektywie J. Urbaniaka

a_to_polska_wlasnie.png
ap-31.jpg

Album Jacka Frankowskiego

album_frankowskiego.png
plug_sniezny.jpg

Giżycki Fotoplastykon

fotoplastykon3_330.png
  0225809057_330.jpg

Rogale marcińskie

rogale_marcinskie_szpar  
Rogal świętomarciński - rogal z nadzieniem z białego maku tradycyjnie przygotowywany w

www.Giżycko-Lötzen.pl

gizycko_lotzen330.jpg

Pokochaj Lubuskie

lubuskie_330_m.jpg

Flagi i

baner_manufakturaflag.pl_330.png

A TO POLSKA WŁAŚNIE...(2)

obiektywem_lapinski_win2.jpga1046208.jpg

Efekt Φ

laterna_nowa.jpg
03kamera_100.jpgNowa wystawa w Muzeum Historii Fotografii  4 grudnia 2013 – 30 marca...
Redakcja - Kontakt - Napisali o nas - Nasze bannery
Copyright © 2002-2017 Wydawnictwo Internetowe Album PolskiWydawnictwo Internetowe ONPowered by Powered by DV
Wszystkie prawa zastrzeżone.