Lepiej zrozumieć mało, niż zrozumieć źle.

Anatol France
Polska zawsze blisko
Wtorek, 21.02.2017 r.
Imieniny: Eleonory i Feliksa

Polska na skróty


Wróć
[ ]

...

pns_winiet_jedzenie_380.jpg
...

POLSKA DO ZJEDZENIA: Potrawy z mięsa mielonego

160922kotletymielonewsosiesmietanowym_100(M.K.Nowak) Dania z mielonego mięsa są ważnym składnikiem naszych...

POLSKA DO ZJEDZENIA: ... ach ty cielęcino

pb280532_100.jpg(M.K.Nowak)[/COLOR] Cielęcina to najlepiej przyswajalne i najbogatsze źródło wszystkich potrzebnych organizmowi aminokwasów. Można z niej robić smaczne lekkostrawne i pożywne posiłki. Cielęcinę mogą i powinni jeść wszyscy. Ma najwięcej białka a...

POLSKA DO ZJEDZENIA: Rosół to nie zupa

zdjecie rybna_100.jpg(M.K.Nowak)[/COLOR] Nie wszyscy lubią zupy i jest to błąd. Są to przeważnie ci którzy żywili się w stołówkach. Nie ma się co dziwić. Receptura w takich jadłodajniach zawsze była i jest wątpliwa. Nie ma to jak zupa przyrządzana w domu. Te...

POLSKA DO ZJEDZENIA: Sałata dla hrabiego i nie tylko...

salatka_grecka_100.jpg(M.K.Nowak)[/COLOR] Skąd wziął się tytuł „Sałata dla hrabiego”?. Zaraz odpowiem ale chcę przedtem polecić sałatki i surówki jako znakomity dodatek do dań mięsnych i rybnych. Nie dość że są smaczne to również posiadają...

POLSKA DO ZJEDZENIA: Ryba w papilotach

ryba_w_galarecie_100.jpg(M.K.Nowak)[/COLOR] Na ryby - w kaździuteńki wolny dzień Na ryby - nad leniwą rzeczkę w cień zabieramy sprzęt i starkę a na drzwiach wieszamy kartkę Nie wracamy aż we czwartek zapuszczamy się pod Warkę Na ryby - by zielony...

POLSKA DO ZJEDZENIA: Ziemniaki, kartofle, pyry...

2_ziemniaki_100.jpg(M.K.Nowak)[/COLOR] Historia ziemniaka jest niezwykle ciekawa. Nasi przodkowie poznali go dopiero w XVI wieku do czego przyczyniły się odkrycia geograficzne. Na początku używano ich również jako roślin ozdobnych potem rozpowszechniły się ze...

POLSKA DO ZJEDZENIA: ale jaja...

jaja100.jpg(M.K.Nowak)[/COLOR] Apetyt jak wiadomo rośnie w miarę jedzenia. Największym „smakoszem” jaj w Rosji był car. Wprawdzie jego „apetyt” skierowany był nie tyle do jaja kurzego co do bryłek złota z których nadworny jubiler przyrządzał ...

POLSKA DO ZJEDZENIA: Coś z mięs...

wolowina100.png(M.K.Nowak)[/COLOR] Jeść mięso? Czy nie jeść?. Opinie na ten temat są różne. Moja odpowiedź brzmi – jeść ale nie należy się nim objadać. Mięso dostarcza organizmowi bezcennego składnika – białka zwierzęcego. Warto wiedzieć że białko:...

ZUPY

lyzka.gif Avgolemono (grecka)[/COLOR]   6 szklanek jasnego wywaru jarzynowego (marchewka pietruszka por seler itp.) 1/2 szklanki bardzo drobnego makaronu 3 jajka sok z dużej cytryny 2-3 plasterki cytryny do przybrania kilka listków pietruszki do...
[ ]
  
Wróć

Taka Warszawa w obiektywie J. Urbaniaka

a_to_polska_wlasnie.png
img_6053 kopia_330.jpg

Album Jacka Frankowskiego

album_frankowskiego.png
chytry_traci_kacik.jpg

A TO POLSKA WŁAŚNIE...(2)

obiektywem_lapinski_win2.jpga1275037.jpg

RADIO MAGIAN

czytajac1.jpg
radio_magian_330.jpg

Giżycki Fotoplastykon

fotoplastykon3_330.png
  koszary-moniuszki_330.jpg

Flagi i

baner_manufakturaflag.pl_330.png

www.Giżycko-Lötzen.pl

gizycko_lotzen330.jpg

Efekt Φ

laterna_nowa.jpg
03kamera_100.jpgNowa wystawa w Muzeum Historii Fotografii  4 grudnia 2013 – 30 marca...

Już kocham cię tyle lat

calusek_330.jpg
Już kocham cię tyle lat  na przemian w mroku i w śpiewie  może to już jest osiem lat  a może dziewięć - nie wiem;   splątało się zmierzchło - gdzie ty a gdzie ja  już nie wiem - i myślę w pół drogi  że tyś jest rewolta i klęska i mgła  a ja to twe rzęsy i loki.  [/COLOR] Konstanty Ildefons Gałczyński...

Pokochaj Lubuskie

lubuskie_330_m.jpg
Redakcja - Kontakt - Napisali o nas - Nasze bannery
Copyright © 2002-2017 Wydawnictwo Internetowe Album PolskiWydawnictwo Internetowe ONPowered by Powered by DV
Wszystkie prawa zastrzeżone.