(M.K.Nowak) Dania z mielonego mięsa są ważnym składnikiem naszych...

(M.K.Nowak)[/COLOR] Cielęcina to najlepiej przyswajalne i najbogatsze źródło wszystkich potrzebnych organizmowi aminokwasów. Można z niej robić smaczne lekkostrawne i pożywne posiłki. Cielęcinę mogą i powinni jeść wszyscy. Ma najwięcej białka a...

(M.K.Nowak)[/COLOR] Nie wszyscy lubią zupy i jest to błąd. Są to przeważnie ci którzy żywili się w stołówkach. Nie ma się co dziwić. Receptura w takich jadłodajniach zawsze była i jest wątpliwa. Nie ma to jak zupa przyrządzana w domu. Te...

(M.K.Nowak)[/COLOR] Skąd wziął się tytuł „Sałata dla hrabiego”?. Zaraz odpowiem ale chcę przedtem polecić sałatki i surówki jako znakomity dodatek do dań mięsnych i rybnych. Nie dość że są smaczne to również posiadają...

(M.K.Nowak)[/COLOR] Na ryby - w kaździuteńki wolny dzień Na ryby - nad leniwą rzeczkę w cień zabieramy sprzęt i starkę a na drzwiach wieszamy kartkę Nie wracamy aż we czwartek zapuszczamy się pod Warkę Na ryby - by zielony...

(M.K.Nowak)[/COLOR] Historia ziemniaka jest niezwykle ciekawa. Nasi przodkowie poznali go dopiero w XVI wieku do czego przyczyniły się odkrycia geograficzne. Na początku używano ich również jako roślin ozdobnych potem rozpowszechniły się ze...

(M.K.Nowak)[/COLOR] Apetyt jak wiadomo rośnie w miarę jedzenia. Największym „smakoszem” jaj w Rosji był car. Wprawdzie jego „apetyt” skierowany był nie tyle do jaja kurzego co do bryłek złota z których nadworny jubiler przyrządzał ...

(M.K.Nowak)[/COLOR] Jeść mięso? Czy nie jeść?. Opinie na ten temat są różne. Moja odpowiedź brzmi – jeść ale nie należy się nim objadać. Mięso dostarcza organizmowi bezcennego składnika – białka zwierzęcego. Warto wiedzieć że białko:...

Avgolemono (grecka)[/COLOR] 6 szklanek jasnego wywaru jarzynowego (marchewka pietruszka por seler itp.) 1/2 szklanki bardzo drobnego makaronu 3 jajka sok z dużej cytryny 2-3 plasterki cytryny do przybrania kilka listków pietruszki do...